Bol socializmus zlý?

07.06.2012 09:32

Je RVHP (Rada vzájomnej hospodárskej pomoci) dávna minulosť na ktorú treba čo najskôr zabudnuť alebo sa predsa len možeme v niečom poučiť?


Po nežnej revolúcii v roku 89 – „všetko“ čo len trochu pripomínalo  socializmus bolo označené ako zlé. Nie po analýze, ale iba tak – z princípu. Ale bolo to tak naozaj?


Pred pár dňami som bola na obchodnom rokovaní tu v Bratislave - vo firme, kde sú majitelia Američania. Podľa slov obchodného riaditeľa pobočky tejto firmy na Slovensku, socialistické „paťročnice“  sú iba slabým „odvarom“ ich plánovania a hlavne sledovania a kontroly. A treba povedať že sa jedná o firmu, ktorá kríza-nekríza, každoročne má nárast minimálne 20% (!)


Takže asi nebolo všetko čo bolo počas socializmu – iba zlé.


RVHP bola obrovská bartrová spoločnosť, kde si jednotliví členovia medzi sebou vzájomne vymieňali suroviny, výrobky, technológie atď. To čo bolo celkom geniálne bolo to, že bola na základe tohto princípu 100% zamestnanosť, minimálna kriminalita, žiadne drogy, žiadni gembleri, minimum rozvodov, samovrážd atď. Ľudia mali prácu, nemali čas na hlúposti. Je síce pravdou, že v obchodoch boli iba dva druhy šijacích strojov (Veritas a Lucznik), jedna značka chladničiek (Calex), v potravinách boli 4 druhy jogurtov a dovozové mandarínky  boli v obchodoch možno dva krát do roka .... ALE – bola práca pre každého. Teraz máme chladničiek možno aj 20 druhov a typov – ale máme na ne?


Bartrová spoločnosť je niečo veľmi podobné ako RVHP. Účastníkmi nie je 5 socialistických krajín – ale – slovenské firmy, slovenskí podnikatelia. Kľudne by sme sa mohli volať SVHP – Spoločnosť vzájomnej hospodárskej pomoci :-).  Firmy do bartrového systému ponúkajú svoje výrobky alebo služby. A keďže sú ostatní členovia bartrového systému ochotní kupovať výrobky od nich (namiesto švédskych, holandských alebo brazílskych), tak je logické, že aj oni zvolia výrobky – člena tohto bartrového spoločenstva.


Češi majú na toto veľmi trefný výrok „Já na bráchu – brácha na mně“


Páči sa Vám tento princíp – aby sme si tu na Slovensku pomohli – čo najviac?


Poznáte ďalších ľudí, čo by sa radi zapojili do tohto programu – vzájomnej pomoci a prosperity?