Čo je - normálne?

03.06.2013 18:24

 

Často používame alebo aj hovoríme "veď to je normálne...."

Čo je to vlastne "normálne"? Asi by to malo byť - normálne = správne

Veď ja chcem iba "normálne" žiť....

 

Je normálne si zabezpečiť najprv kariéru, byt, niečo si užiť a až potom - jedno dieťa ...

 

Ako je to v prípade keď to mužovi s maželkou moc neklape? Veď to je celkom normálne a aj logické že si muž nájde  útechu  u inej ženy - ktorá ho  pochopí a možno aj poteší.... keď tá jeho žena ho nechápe.

 

No a keď kradnú tí čo sú tam " hore " tak je normálne že kradnú aj tí " dole "....

 

 

 

Ako je to v bartrovom obchodovaní? Čo je normálne a čo nie?

 

Teraz sú v podnikaní a hlavne predaji za eurá normálne zľavy. Je to správne a logické? Zľavami sa podnikateľ pripravuje o značnú časť zisku, z ktorého by mal financovať napríklad rozvoj, modernizácia, tiež je dôležitá tvorba rezerv (pre mimoriadne prípady).

 

Tá horšia vec pri zľavách je ale to, že si zákazníci na tie zľavy zvyknú a chcú ďalšie a ďalšie a.... Firmy tak žijú s minimálnym ziskom ( hovorí  sa tomu žiť z  ruky do huby....) No a jasné že popri tom veľa tých dodávateľských firiem má vážne problémy, stávajú sa z nich dlžníci, veľa ich skrachuje, a po  každom krachu firmy pribudnú ďalši nezamestnaní, ďalšie hladné krky čo treba živiť....

 

Často pri komunikácii s podnikateľmi počujem že očakávajú v bartri normálne - "zľavové" ceny. Ibaže tie zľavové ceny nie sú fér pretože likvidujú podnikateľov a tiež ekonomiku ako celok.

 

V bartrovom systéme pri predajoch a nákupoch by mali byť ceny bez tých šialených zliav - tieto bartrové ceny by mali byť - tie normálne.

 

Veď keď firma platí za svoj nákup svojimi výrobkami alebo službami, tak v hodnote tohoto výrobku alebo služby má podnikateľ zarátanú svoju maržu, t.j. pri platbe výrobkami nakupuje obrazne povedané so "zľavou vo výške svojej marže".

 

Mnohým sa toto môže zdať nepravdivé alebo nereálne, ale je to tak.

 

Je normálne nečinne sa pozerať ako do lode uprostred oceána tečie voda - čím ďalej viac a viac? Alebo je normálne s tým niečo urobiť?

 

Jedným z riešení (určite nie je jediné) je spojiť sily - tí čo sme na tej lodi čo sa potápa - a vzájomne si pomôcť?