Majú sa bezdomovci lepšie ako my?

16.05.2012 10:29

To je dobrá hlúposť – takáto otázka, no nie? Práve jedného bezdomovca som dnes stretla ako išiel popri ceste, a obiehali ho autá – jedno za druhým.
Veľa z nich žije bez domova – nie iba kvôli tomu, že stratili domov, ale aj kvôli tomu, že nechcú  byť závislí – na nikom a na ničom.


Nepoznajú strach z toho či zarobia na splátku hypotéky alebo úveru. Nepoznajú obavy z finančnej alebo daňovej kontroly -  na akého kontrolóra natrafia. Tiež nie sú vydaní napospas úradníkom na úradoch, ktorí často nevedia že sú na úrade kvôli ľuďom a nie kvôli stálemu platu. A tiež sa nemusia obávať závisti suseda kvôli novému autu. Nemusia sa báť sklamania, že niekomu dôverovali a ten ich sklamal.


Ani jeden z nich sa zrejme nestal bezdomovcom  dobrovoľne,  ale keď už raz boli  bezdomovcami, tak sa už  nechceli vzdať slobody, ktorú objavili.
A prečo by takáto sloboda mala byť vykúpená tak draho?


Prečo by si napríklad bežný človek nemohol na slušné bývanie – pekný domček,  zarobiť do 5 rokov, ako to mal napríklad vymyslené a zavedené pán Baťa? Prečo by si človek nemohol zarobiť toľko peňazí, aby v pohode vedel zaplatiť dane a ešte by popri tom mal dostatok peňazí na veľmi slušný a dôstojný život? Samozrejme za predpokladu, že by bol daňový systém nastavený tak, aby bolo celkom jasné a viditeľné na čo sa používajú naše dane a tak by platenie daní bolo celkom v pohode...


Zdá sa Vám to ako sci-fi ? Mne vôbec nie.
Životy ľudí sú závislé na peniazoch, ktoré boli a sú tak často zneužité,  a ktoré sú tak ľahko používané na ovládanie ľudí.


Čo takto – zarobiť si SVOJE peniaze - toľko – koľko sa rozhodnem a koľko chcem? A za ne si kúpiť – ČO CHCEM?


A toto je celkom jednoduché – v bartrovom svete. Do bartrového výmenného koša môže každý ponúknuť – svoju prácu, svoje služby, podnikateľ svoje výrobky, svoje voľné kapacity, prenájom nevyužitých priestorov, atď  No a naspäť z tohto bartrového koša je možné si zobrať – po čom srdce túži – novú kuchyňu, dovolenku, novú vŕtačku alebo profi záhradu.


Je to na každom z nás – túto šancu využiť – alebo – nevyužiť.