Sú tu Vianoce

19.12.2012 09:04

Prišli Vianoce, alebo Christmas? No a kto to vlastne chodí rozdávať dobrým deťom darčeky pod stromček? Ježiško alebo Dedo Mráz alebo Santa Klaus ??? A kadiaľ chodí – cez okno, alebo komínom?

 


Nie je toho zmätku okolo príliš veľa?

 

Kedysi to bolo celkom jednoduché. Chodil Ježiško a hotovo. Ozdoby na stromček sme ako deti vyrábali sami – z tvrdého papiera a pozlátka, tiež sme anjelikov piekli z cesta z múky s vodou. No a najlepšie bolo urobiť reťaz z farebného papiera na celý stromček, to bola fuška!

To zdobenie stromčeka a tie prípravy boli z celých Vianoc to najkrajšie.

 

Pod stromčekom nebolo toľko drahých vecí a hračiek ako teraz, ale o to viac bolo lásky, porozumenia a pohody.

 

Teraz sú Vianočné stromčeky úžasné, ligotavé, ozdobené tón v tóne. Ale myslím že chýba tá láska, porozumenie čo bolo kedysi.

Kde sa to podelo? Kde sme to „stratili“ ? Dá sa to ešte nájsť alebo je to stratené už navždy?

 

Celkom určite to stále v nás ešte niekde je, iba sme boli toľkokrát oklamaní, sklamaní, podvedení, že sa už bojíme dať „srdce na dlaň“

 

 

Barter je najstarší spôsob obchodu. Je to výmena niečo za niečo – čo tu bolo od nepamäti. Barter – to sú tradície, niečo čo vždy fungovalo, čo nikdy človeka nesklamalo. Podvodníci a lenivci nemohli bartrovať, lebo nemali s čím. V bartri je potrebné najprv nejakú HODNOTU vytvoriť až potom môže byť zas niečo iné na výmenu.

 

Barter je dobrá a pekná tradícia, je to uvedomenie si – skutočných hodnôt – a to nielen materiálnych ale aj ľudských – ako sú ľudskosť, láska, porozumenie.

 

Bartrová spoločnosť – to je tiež vecou ľudskosti a aj porozumenia. Veď princíp a účel bartrovania cez bartrovú spoločnosť je – vzájomne si pomôcť – „ja teraz pomôžem svojimi výrobkami a službami tebe a o nejaký čas zas ty pomôžeš svojimi výrobkami a službami mne“

Myslíte že sa celý svet naozaj „točí“ iba okolo peňazí?