Ako sa vyznať v tom – čomu veriť a čomu nie?

08.08.2012 11:24


Zo všetkých strán sa na nás doslova valia záplavy informácii. Ako sa v nich vyznať? Čo je pravda a čo lož? Čo mi pomôže a čo zase uškodí?

 

Predajcovia sa predháňajú výsledkami výskumov, v argumentovaní prečo práve ten ich výrobok je najlepší. Ale ako im veriť, keď „každá líška si svoj chvost chváli...“ ?

 

 

No najlepšie je použiť zdravý sedliacky rozum. Presne ten čo používali naši dedovia a pradedovia (vtedy keď ešte hodnota slova bola veľká).

No a čo hovorí ten sedliacky rozum?

 

 

Napríklad to, že každý stroj, každé zariadenie je potrebné vyťažiť čo najlepšie. Každá minúta kedy stroj nepracuje a na seba nezarába – je strata. Rýchlosť – ako rýchlo sa podarí zarobiť naspať peniaze čo ten stroj stál a plus ako rýchlo ten stroj „zarobí“ na novší stroj – modernejší, výkonnejší – to je to, čo je nesmierne dôležité. Keď sa totiž nepodarí na ten nový stroj zarobiť dosť rýchlo a konkurencia bude rýchlejšia, tak je – problém.

 

Jasne, dá sa zobrať na ten nový stroj úver alebo leasing. Ale to nie je najlepšie riešenie. Majiteľa firmy čakajú bezsenné noci, či o mesiac bude dosť zákaziek – na zaplatenie chodu firmy, na mzdy, a ešte – na zaplatenie leasingu.

 

 

Tak ako by to urobil môj dedo alebo pradedo? No predsa na ten stroj by našiel toľko práce – aby sa ten stroj nezastavil.

 

No a keď nie je dosť práce – za eurá? Môžem predsa vyrábať a predávať cez barter a naspäť si cez barter zobrať to – čo potrebujem do firmy alebo pre seba, na čo by som tak či tak potrebovala peniaze. Alebo niečo čo si teraz nemôžem dovoliť. Keď je menej príjmov, tak je logicky – aj menej výdavkov.

 

 

Či stroj vyťažím zákazkami za peniaze alebo zákazkami za ktoré naspať získam niečo čo sa mi hodí alebo čo je pre mňa hodnotné (vysokozdvižný vozík, výrobné podložky, náhradné diely,...), je to skoro to isté.

 

Dôležitý je predsa – VÝSLEDOK – môj stroj vyťažený na maximum a k tomu napredujúca a prosperujúca firma. No nie?