Držkovská držka

29.08.2013 19:59

 

Jeden náš kolega priniesol do firmy nápad - poďme sa zúčastniť súťaže vo varení držkovej polievky - Držkovská držka. Reakcia bola okamžitá a spontánna - IDEME!


Potom sme ale zistili že nikto z nás držkovú polievku nevie variť. Chytila nás panika - čo teraz? Keď človeku tečie do topánok, dokáže veľa. Dali sme sily a hlavy dohromady a kuchára sme zohnali !

 


Potom bolo treba pripraviť a zorganizovať kopec ďalších vecí aby sme mohli dobre reprezentovať našu firmu. Všetko sme nakoniec zvládli a po veľkých a náročnych prípravách prišiel deň D a mohli sme slávnoste zapáliť oheň pod kotlom. Ako prvá  išla do kotla domáca masť a nakrájaná cibuľa, ktorá o chvíľku začala rozvoniavať (ďalšie postupy a ingrediencie z pochopiteľných dôvodov nebudem opisovať...)

 


Keď už bolo varenie držkovej polievky v plnom prúde, začali chodiť milovníci tejto tradičnej polievky, ktorí prišli do Držkoviec - najesť sa dosýtosti tejto špeciality a porovnať rôzne "držkovky", pretože každý kuchár mal svoj vlastný recept a samozrejme - každý team bol skalopevne presvedčený že ten ich recept je  ten - najlepší.

 


Návštevníci boli väčšinou v skvelej nálade - uvoľnení, veselí.  Zastavovali sa pri našom stánku a hovorili sme o držkovej polievke, o varení, o tradíciách a ako inak - o bartri.

 


Bolo to milé, keď okoloiduci návštevníci skoro všetci najprv tvrdili že nevedia čo barter je a že ho celkom určite nikdy nerobili. A potom zistili že ho robia denne -  v rodine, so susedmi, s priateľmi. Bez výmien by neexistoval život. Veď výmeny sú základom života - výmena informácií, výmena skúseností....
"Ja pomôžem tebe a ty zase potom mne" - aj to je výmena - aj to je BARTER


A ako to celé dopadlo? Málo chýbalo a nezostalo nám z našej držkovej polievky pre porotu. Keď sme dovarili, hneď bol okolo nás strapec záujemcov o našu polievku. Jednak bola veľmi dobrá, ale hlavne - náš cenník sa milovníkom držkovej polievky páčil najviac zo všetkých !!!