Mám peniaze – kam s nimi?

23.06.2012 11:06


Pred pár dňami som bola na prezentácii firmy, ktorá dokáže mimoriadne zaujímavo zhodnocovať peniaze- investovaním priamo do silných nadnárodných spoločností ako sú Coca Cola, Adidas, Mc Donalds a pod.


Vyzerá to úžasne! Na prvý pohľad to nemá chybu.
Ale na druhý pohľad to vyzerá celkom inak.


Tu na Slovensku ťažko zarobené peniaze sa dostanú do Ameriky, Nemecka, Holandska a pod. Tam môže potom prekvitať ekonomika, tam môže rásť zamestnanosť, životná úroveň. No a tu u nás na Slovensku – ako huby po daždi pribúdajú montážne firmy, kde často slováci celý deň stoja za pásom a zarobia si práve toľko aby vyžili na hranici biedy.


A čo keby sme peniaze investovali do krajšieho a lepšieho Slovenska? Myslíte že sme tu hlúpejší ako v Amerike? Možno sme pokornejší národ, ktorý sa nebúri voči krivde, ale hlúpi určite nie sme.


Kam by sa mohlo investovať? Do poľnohospodárstva a farmárčenia, aby sme znovu boli potravinovo sebestační ako kedysi. Tiež do cestovného ruchu, veď okrem mora tu máme všetky prírodné krásy aké existujú, vrátane pralesa....


Tak isto by sa dalo investovať do rôznych výrob – od vecí bežnej spotreby, až po výrobu stavebných materiálov. Veď čo vlastne potrebuje človek k životu a ku šťastiu?  Oblečenie, obutie, stravu, strechu nad hlavou a – priateľov, rodinu.


No a keď zainvestujeme do vlastných hotelov, penziónov, fariem alebo výrob ? Čo s tými vytvorenými kapacitami budeme robiť?  No predsa kupovať tieto slovenské výrobky.  Myslíte, že v Slovenke (slovenská textilná výroba – špičkovej kvality) by nevedeli vyrobiť perfektné športové tričká zrovnateľné so značkou Adidas  - keby slováci do tejto výroby zainvestovali – namiesto investície do  Adidasu?  A medzi nami - žiadne tie svetové „značky“ nie sú čo sa týka kvality také super, to čo majú fakt skvelé, to je vymakaný marketing! V tom je celá tá finta.

 

Tak čo s tými slovenskými nevyťaženými kapaciami – do kotrých by sme ako slováci zainvestovali? No predsa to najlepšie – bartrovali by sme – kupovali a vymieňali  by sme si naše výrobky navzájom.


Že je to fikcia? Tak to teda nie je. Choďte sa pozrieť do Levíc, kde už niečo veľmi podobné tomuto „snu“ existuje – je to Ekonomický klub Pohronia.

Skvelá myšlienka a tiež skvelí ľudia !!!