Môže mi barter pomôcť?

06.08.2012 09:12

 

Barter je tu od pradávna. Barter = obchod. To znamená, že tu stále je, a celkom určite aj bude.

 

Peniaze vznikli IBA ako nástroj na to, aby sa obchod urýchlil, zjednodušil. Ibaže to je ten problém, pretože peniaze boli príliš často zneužité  sú zneužívané dodnes, stále viac a viac. Okrem toho používajú peniaze svetové mocenské zoskupenia na zotročenie ľudí.

 

 

Niekto povie – ale ja nechcem bartrovať, ibaže to nemá logiku, pretože v každej sekunde nášho života – bartrujeme. Keď niekto nechce bartrovať, nechce žiť (?).


Veď aj láska a bozky milencov – je vzájomná výmena... emócií, citu, vášne, obdivu a porozumenia

Vyzerá teda, že by bolo dobré – poznať ako  barter  funguje, aké má pravidlá.

 

1. Kto chce bartrovať, mal by zabudnúť na podvody a podrazy, čo je celkom bežné pri obchodoch, ktoré sa robia cez peniaze. V bartri sa vymieňajú hodnoty – za iné hodnoty. To znamená, že nemôžem očakávať špičkovú hodnotu (kvalitu) za niečo nekvalitné, čo hodnotu nemá.


2. Keďže sa obchoduje na princípe hodnôt a nie peňazí, mali by sme zabudnúť na také „finty“ ako sú zľavy. Zľavy sú jeden veľký podvod a chaos. Keď má nová vŕtačka hodnotu 500 eur – náklady, réžia a môj zisk na nej (odmena že som dobrý obchodník), tak ako je možné že „zrazu“ má hodnotu IBA 300 eur ??? Ak sa nič medzičasom nezmenilo, ak ju nikto medzitým nepoužíval a neopotreboval, kam „zmizlo“ tých 200 eur?


3. Barter súvisí aj s úctou – k sebe samému a aj úcte k ostatným. Ak si vážim samého seba, a keď vyrábam skvelé výrobky a dávam do nich svoju šikovnosť, svoj um a prípadne aj tvorivosť, ako môžem tieto výrobky predávať – bez odmeny pre seba (bez zisku)? No a keď si vážim ostatných a vážim si aj ich prácu a ich výrobky a služby, prečo by som mal odmietať, aby mi zaplatili – zase svojimi výrobami.

Aj oni do nich dali – svoj um, svoju šikovnosť, svoju tvorivosť – tak ako aj ja. Ak chcem, aby si ma ostatní vážili a ctili, prečo to nemôže byt aj naopak – aby som si aj ja vážil ich? Viete čo je zaujímavé – ako to funguje

Keď si človek začne vážiť ostatných, tak oni si začnú vážiť jeho.


4. Barter je teamová hra – ja pomôžem tebe a ty zase mne. Ľudia neboli stvorení pre život osamelých pustovníkov. Ľudia boli stvorení pre život v pároch a spoločenstvách. A na to sme postupne zabudli a to je to čo nás postupne zničí. Keď si prestaneme pomáhať a jediné čo nás bude zaujímať je výška zostatku na učte v banke, to je koniec ľudstva. Bartrovanie je o tom, že strechár, ktorý práve nemá dostatok práce, opraví strechu tlačiarenskej firme, ktorá tú strechu potrebuje opraviť.

A potom zase tlačiar, v čase keď nemá práve veľa zákaziek na tlač, vytlačí letáky firme čo zariaďuje interiéry. No a potom zase táto interiérová firma v rámci svoji nevyťažených kapacít zariadi priestory – trebárs práve tej strechárskej firme. Ľudia, ktorí pozerajú IBA na seba, svoj vlastný profit a nevedia čo je pomoc (pomoc prijímať a aj pomoc dávať), nemôžu úspešne bartrovať.


5. Barter je pre ľudí a podnikateľov, ktorí chcú ísť dopredu, ktorí nerezignovali, nezmierili sa „s osudom“. Je pre ľudí, ktorí chcú niečo dokázať, niečo vybudovať. Podnikateľ, ktorý z 50 zamestnancov 45 prepustil, žije zo dňa na deň a nevie „čo bude zajtra“ a vyčkáva – čo sa bude diať, ten nemôže bartrovať, pretože barter je nadprodukcia. To je princíp bartra, tak barter vznikol. Najprv si človek vyrobil pre seba, to čo potreboval pre svoju potrebu a potrebu svojej rodiny (kmeňa).

A keďže máme v sebe zakódovaný impulz – napredovať, tvoriť – tak sa postupne človek zdokonaľoval a vypestoval viac ako spotreboval (vyrobil nadprodukciu) a túto VYMENIL – za niečo iné, čo nevedel dopestovať alebo dochovať on sám. Nemáme v sebe „naprogramovanú“ snahu o úpadok, ale naopak – sme „naprogramovaní“ na napredovanie a rozvoj. Všetko ostatné je proti nám, proti prírode, aj prírodným zákonom, ktoré platia pre každého, vrátane človeka.

Toto je barter.

 

A ten kto to pochopí, má vyhrané. Barter nie je obchodovanie bez peňazí pre chudákov, čo peniaze „nedokážu“ zarobiť. Barter je pre ľudí, čo chápu, že PRAVDA o každom strome sa nachádza v jeho KOREŇOCH (v jeho podstate)