Nepáči sa Vám keď na Vás niekto „tlačí“ ?

05.08.2012 14:22

 

To vadí veľa ľuďom, a občas aj mne... :-)

 

Pred nedávnom som na túto tému počula veľmi zaujímavý pohľad, povedal to pán Pier Paderni (svetovo uznávaný konzultant pre firmy) 


„Neexistuje život bez tlaku. Bez tlaku sa nenarodí človek, bez tlaku nevyrastie rastlinka zo zeme, bez tlaku ktorý vyvinieme na ceruzku, nenapíšeme slovo na papier ani nenamaľujeme obrázok.“

 

Takže ako to vlastne je – je tlak dobrý alebo zlý?

Možno je to preto, že je človek iba „alergický“ na toto slovo, pretože naňho v minulosti niekto zatlačil príliš, alebo ho ten tlak od niekoho zároveň ponížil alebo mu ublížil...

 

 

 

Stalo sa Vám niekedy v živote, že ste sa dostali do fakt veľmi náročnej alebo dokonca nebezpečnej situácie? A čo ste zistili? PORADILI STE SI? Som si istá že ÁNO. Dokonca keď to všetko prehrmelo, tak ste boli prekvapení sami nad sebou – ako ste to dobre zvládli?

 

Je to tým, že v takýchto situáciách Vaša myseľ, Vaše vedomie - zmobilizuje, každú jednu vašu bunku, ktorú máte a túto silu použije na vyriešenie toho problému.

 

Mne sa to stávalo a aj stáva dosť často. Keď sa dostanem do naozaj vážnej alebo zamotanej situácie a pocítim veľký tlak, tak dokážem veci, ktoré ma občas šokujú – toto som urobila JA??? Skoro neuveriteľné!

 

IBAŽE – potom tlak pominie, mobilizácia síl skončí a ďalej si žijeme pohodový život a počkáme si na ďalší problém, ktorý nám život prinesie....

Musí to tak byť? Chvíľkové obdobia zdanlivého pokoja a potom nervy stresy, a potom zase chvíľku pohodička...

 

Nie, nemusí to tak byť. Čo takto – nečakať na tlaky zvonku (čo prinesie život) ale nastaviť si svoje vlastné tlaky – pravidlá, aby sa môj život uberal tým smerom, kam chcem JA, a aby tlaky zvonku boli tým pádom minimálne.

Čo by to napríklad malo byť?

 

Napríklad pravidlo

• „nikdy nebudem klamať – seba samého, nikoho z mojich blízkych ale ani kohokoľvek iného v mojom živote“ Určite je to tlak na samého seba v situácii - keď by bola „milosrdná lož“ jednoduchšia. Ono ale, keď sa potom tá milosrdná lož prevalí, tak potom je to už sakramentský tlak zvonku, ktorý môže skončiť aj rozvodom.

 

• „problémom budem predchádzať alebo ich riešiť v zárodku“ – aj toto je tlak na samého seba, ono to ale iba vyzerá že je  pohodlnejšie – počkať – čo ak sa ten problém vyrieši sám, alebo ho vyrieši za mňa niekto iný?

 

• atď

 

No a čo má toto všetko spoločné s bartrom? Veľmi veľa.

Sú klienti, ktorí urobili zopár bartrových obchodov, majú na svojom bartrovom konte bartrové „peniaze“, o ktoré sa  nezaujímajú , nestarajú, nejavia záujem čo s nimi. No a potom raz do roka, keď sa pozrú do svojho účtovníctva, spustia tajfún – ako je to možné, že tam majú toľko bartrových peňazí a nič sa s nimi nedeje. No nič sa nebude diať aj zopár ďalších rokov, keď s tým nič neurobia, keď nebudú komunikovať a spoločne hľadať možnosti – ako ich použiť čo najlepšie.

 

Ľudia sú občas zvláštni. Sú ochotní obísť aj 10 predajní, aby zistili kde sa dá kúpiť najlacnejší jogurt. To, že majú na bartrovom konte 2.000 bartrových eur, o to sa zaujímajú veľmi málo, maximálne si občas pofrflú, napríklad že sa nedá „nič“ kúpiť cez barter. A pritom kupujú za eurá  tie isté čistiace prostriedky alebo prach na pranie, ktorý by vedeli získať cez barter

 

Nie je tlak ako tlak :-)  :-)  :-)

A NIE JE BARTER AKO BARTER :-)  :-)