Vianoce – zaujímavá téma na 1.mája, keď je vonku 31º

01.05.2012 11:18

 

Čo sa Vám páči najviac na Vianociach? Určite sa veľa ľudí teší na kapra, ďalší zase na krásny vianočný stromček, niekto je zas v napätí - čo bude pod stromčekom, či tam „Ježiško“ donesie to čo si si želal...

 

A nie je náhodou tá vec na ktorú sa najviac tešíme – rodina s ktorou sa stretneme? Cítiť a aj dávať lásku, vedieť, že človek na tomto svete nie je sám, že má okolo seba ľudí, ktorí ho majú radi, a ktorých aj on má rád. Že mu má kto pomôcť keď mu bude ťažko....

 

Neviem ako vy, ale ja sa okrem tohoto najviac  teším na okamih - rozbaľovania darčekov ! Ale ani nie na rozbaľovanie tých darčekov, čo som našla pod stromčekom pre seba, ale hlavne na to, keď budú darčeky, ktoré som s láskou kúpila – rozbaľovať tí, ktorých mám rada a pre ktorých boli tie darčeky určené. Tie rozžiarené oči a splnené túžby a sny, to je to čo mi prináša pocit naplnenia a šťastia.

 

Bartrovanie cez bartrovú spoločnosť je niečo veľmi podobné. Bartrovanie nie je celkom vhodné pre ľudí, ktorí majú pred očami iba doláriky ako Káčer Mc Duck. Keď sa niekto pridá k spoločenstvu bartristov“, tak je to predovšetkým o pomoci – že chce pomôcť iným a samozrejme – očakáva pomoc od ostatných členov spoločenstva.

 

Keď nemá firma, napríklad výrobca nábytku, dostatok zákaziek (za eurá) a má tak voľné výrobné kapacity - tak môže vyrobiť v rámci týchto svojich voľných výrobných kapacít nábytok, pre niekoho iného, kto nábytok práve potrebuje, ale nemá na ten nábytok dostatok peňazí, pretože aj jemu – chýbajú zákazky za eurá tak, aby mohol v pohode fungovať, a aj sa rozvíjať.

 

No a potom zase sa tomu nábytkárovi môže stať že sa mu napríklad pokazí auto a je tam potrebná veľká drahá oprava, ktorá presahuje jeho finančné možnosti. Určite mu dobre padne, keď mu zase naspäť pomôže autoservis, ktorý je tiež členom bartrového spoločenstva  – a auto mu opraví – bez nutnosti platiť v eurách, urobí to cez barter.

 

Aký je rozdiel medzi rodinou a krajimou? Podľa mňa žiadny, je to iba uhol pohľadu, koho všetkého do rodiny rátame a koho nie. Prečo by aj Slovensko nemohlo byť jedna veľká rodina, kde by sme si vzájomne pomáhali. V rámci voľných kapacít, ktoré firmy majú, je to celkom jednoduché, stačí iba OCHOTA.

 

No a keď pozriete do výkladového slovníka, tam to dokonca aj nájdeme – v bode 4

Rodina -y -dín ž.

1. základná spoločenská jednotka, ktorú tvoria manželia (s deťmi): početná rodina, pri stole sedí celá rodina, hlava rodiny

2. príbuzenstvo, príbuzní: byť s niekým rodina; to je blízka, ďaleká rodina

3. potomstvo: čakať rodinu dieťa; mať rodinu dieťa, deti

4. spoločenstvo jednotlivcov s rovnakými záujmami ap.: rodina záhradkárov, športovcov;