Élan vital

11.09.2013 15:36

Každý národ tomu hovoril a hovorí inak, u nás by sme tomu povedali „životná sila“ ale mne sa páči ako tomu hovoria Francúzi – „Élan vital“ - životná aktivita, vzruch, životná energia (viď. wikipedia).


Vidno to hlavne na malých deťoch, ako na tých maličkých nožičkách dokážu celý deň behať a hopkať a ako celý deň prekypujú týmto elánom. Tisíckrát za deň sa dokážu opýtať „PREČO“ svieti slnko a prečo je tráva zelená a prečo je na streche komín... a ďalší deň znovu a znovu a znovu.

 


A potom príde škola a potom práca a s ňou tvrdá realita. A je po eláne a vitalite, ako keby nám niekto zobral  krídla a s nimi schopnosť lietať a snívať.... A čo alebo kto nám zobral tie krídla?


Zlyhania a sklamania. Každé zlyhanie spáli jedno pierko a každé sklamanie jedno pierko zlomí, tak ako je po každom sklamaní – zlomené naše srdce... A nakoniec sú tie krídla celkom polámané a zlámané.


Občas si človek spomenie – aké to bolo krásne sa vznášať v oblakoch a je mu z toho iba smutno – že je to už preč.


Myslíte že existuje nejaký elixír, aby nám tie krídla znovu narástli? Celkom určite – existuje. Netreba ho nikde hľadať lebo je v nás.


Stačí objaviť jediné pierko z tých krídiel, ktoré nebolo spálené ani zlomené. Stačí nájsť jedinú spomienku, kde si dokážeme vybaviť v tom zážitku všetko čo sa dá – vôňu čerstvo posekanej trávy, teplo slnečných lúčov na tvári alebo závan vánku vo vlasoch. Ako sme sa HRALI na schovávačku alebo naháňačku a bolo nám jednoducho – SKVELE.

 

 

To čo nám môže vrátiť chuť ŽIŤ nie je ani nový dom, ani  nové auto, ale zaujímavá, pestrá a dynamická HRA, ktorá prináša zábavu, vzrušenie – zo šance vyhrať ale aj hrozby prehrať a ktorá  tiež prináša možnosť voľby a viacej SLOBODY.


Toto všetko v sebe skrýva HRA, ktorú ja  a aj moji spolupracovníci hráme (a dokonca v pracovnej dobe....) a to je BARTER.  Predávame a nakupujeme bez EUR. Máme totiž – svoje vlastné „peniaze“ a týchto si môže u nás každý vytvoriť – koľko chce !