Ako zlepšiť vzťahy s ostatnými

13.11.2012 16:32

Práve som študovala jeden veľmi zaujímavý kurz - Ako zlepšiť vzťahy s ostatnými.

Zdá sa vám tá téma zaujímavá  a dokonca aj potrebná ? Alebo máte naopak pocit, že je venovanie sa tejto téme stratený  čas a vyhodené peniaze a nie je čo zlepšovať?

 

No to nechám na každého - aký má na to názor.

 

Mne tento kurz priniesol nesmierne veľa a myslím si , že by bol skvelý pre každého - vrátane politikov a hlavy štátov.

 

Jednou z veľmi podceňovanou oblasťou je -KOMUNIKÁCIA. Je to základ života, základ porozumenia, a tiež šťastia.  Nie nadarmo sa hovorí že "nemému dieťaťu ani vlastná matka nerozumie"

 

Že viete komunikovať?

Veľa ľudí si myslí, že vie komunikovať a pritom sú iba  - neuveriteľne "ukecaní". Ale to nie je komunikácia. Komunikácia je - výmena informácií. Nie prevalcovanie poslucháča prívalom slov, ktorý ide pomaly z toho odpadnúť do bezvedomia.  Alebo veľmi veľa ľudí síce komunikujú, ale sú "duchom mimo", proste nevnímajú. Ako keby tie slová cez nich prechádzali ako cez sito.


Tiež niektorí ľudia síce komunikujú, ale každé ich slovo je ako uštipnutie hadom.

Vybavujú sa vám niektorí ľudia na ktorých niečo z toho "sedí"?

 

Aj mne sa stávalo, že som s ľuďmi komunikovala (a myslela somsi že komunikujem dobre ) a pritom sa mi s nimi nedarilo vytvoriť porozumenie. Nepochopili čo som im hovorila, neurobili to čo som potrebovala aby urobili atď.

 

No a kde bol ten "pes zakopaný" ?

Neuvedomila som si, že v komunikácii je veľmi dôležité - dosiahnuť alebo získať súhlas u toho, s kým komunikujem. Neznamená to  - akoukoľvek formou si vynútiť potvrdenie, že ten človek so mnou súhlasí. Znamená to, že mu to tak poviem - takou formou a tiež samozrejme trpezlivo, kľudne - že tú vec pochopí a "zhodneme sa".


Keď sa jedná o veľkú alebo komplikovanejšiu vec, ktorú treba vykomunikovať,  tak sa tá veľká vec (alebo problém) rozdelí na viac malých a postupne sa riešia tie menšie.

 

No a ako toto všetko súvisí s bartrom? VEĽMI VEĽA!

Základom bartra je veľmi dobrá komunikácia a POROZUMENIE bartru. Klient cez barter ponúka svoje výrobky alebo služby a zase naspäť chce iné výrobky alebo služby.

 

Ako sa toto dá urobiť bez dobrej vzájomnej komunikácie a vzájomného porozumenia?

Odpoviem vám - NEDÁ!

 

Je to presne to isté ako sa bez komunikácie a porozumenia nedá vytvoriť šťastný a harmonický partnerský vzťah, nedá sa vybudovať prosperujúcu firmu.....